Lahden kirjailijakokouksen kaukaisimmat vieraat tulevat Sambiasta ja Japanista

Luvassa on jälleen kerran kiihkeitä, vakavia ja hauskojakin alustuksia ja keskusteluja, kun kuutisenkymmentä vierasta kokoontuu Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen 14.–15. kesäkuuta. 29. kerran järjestettävän kokouksen keskusteluteemana on tällä kertaa Kirjailijan luonto.

Teemaan saadaan monenlaisia näkökulmia eri puolilta maailmaa. Kaukaisimmat kirjailijavieraat ovat sambialainen prosaisti Nancy Saili ja japanilainen runoilija Keijiro Suga. Kanadasta on tulossa kaksi vierasta, runoilija Rachel Rose ja Kim Thúy, jolta on vastikään ilmestynyt suomeksi romaani Ru (Gummerus).

Suomeksi on saatavilla myös esimerkiksi ruotsalaisen Aris Fioretosin romaani Nelly B:n sydän (Teos) ja virolaisen Kätlin Kaldmaan teos Islannissa ei ole perhosia (Fabriikki Kustannus). Sveitsiläiseltä Noëlle Revazilta on saatavilla suomeksi romaani Eläintenkö ehdoilla? (Lurra Editions) ja uzbekistanilaissyntyiseltä runoilijalta Hamdam Zakirovilta kokoelma Kaukana mereltä: reunamerkintöjä Kavafisiin (Ntamo).

Ulkomaalaisista kirjailijoista tulonsa Lahteen ovat lisäksi tähän mennessä vahvistaneet prosaistit Miha Mazzini Sloveniasta ja Aleksander Motturi Ruotsista sekä runoilijat Michael O’Loughlin Irlannista ja Kári Tulinius Islannista. Kaikkiaan ulkomaalaisia kirjailijoita tulee olemaan mukana viitisentoista. Muutama kutsuttu kirjailija odottaa vielä esimerkiksi vahvistusta viisumin saannista.

Yleisöllä on keskusteluihin vapaa pääsy

Kokous pidetään toista kertaa Lahden keskustassa entisellä kansanopistolla. Keskustelut käydään opiston juhlasalissa. Kokouksen aikana järjestettäviä yleisötilaisuuksia ovat myös Open mic -ilta ravintola Tirrassa, proosamatinea pääkirjastossa sekä kansainvälinen runoilta konserttitalossa. Esiintyjinä niissä ovat kokouksen osallistujat.

Kirjailijakokous on järjestetty joka toinen vuosi vuodesta 1963 alkaen. Yhteensä siihen on osallistunut melkein kaksi tuhatta kirjailijaa, kääntäjää ja muuta kirjallisuusalan ammattilaista. Kokous on Suomen suurin ja kansainvälisin ei-kaupallinen kirjallisuustapahtuma. Kokouksen aikana ei myydä lainkaan kirjoja: tärkeintä on vilkas keskustelu ja ajatustenvaihto eri puolilta Suomea ja maailmaa tulleiden kollegoiden kanssa.

Keskustelusessioita on neljä, sekä perjantaina että lauantaina aamu- ja iltapäivällä. Kirjailija-alustajia on aina neljä, yksi suomalainen, kolme ulkomaalaista. Alustusten perusteella käytävien keskustelujen puheenjohtajina toimivat tässä kokouksessa kirjailija Marjo Heiskanen ja kirjailija, toimittaja JP Pulkkinen.

***

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt tiedottaja (o.t.o.) Reetta Ravi, tiedotus@liwre.fi, 0400 328 300.

Kokouksen järjestävät Eino Leinon seura, Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen kesäyliopisto. Päärahoittajat ovat Lahden kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus.

Back to top