LIWRE 2022 suojelija

30. Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen suojelijana tasavallan presidentin puoliso, runoilija Jenni Haukio

Rakkaat kirjailijat,

Suomalaisen kirjallisuuskentän näkökulmasta meneillään on aivan erityinen vuosi. 125-vuotiaan Suomen Kirjailijaliiton jäsenenä minulla on suuri ilo toimia 30. Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen suojelijana. Vuosikymmenten kuluessa kokouksesta on ehtinyt muotoutunut todellinen kulttuurihistoriallinen instituutio. Lahteen on kokoonnuttu keskustelemaan niin kirjallisuuden rajoista ja myyteistä, kirjailijan ennakkoluuloista ja moraalista kuin myös otsikolla ”kirjallisuuden tehtävä on taistella tyhmyyttä vastaan”, joka oli teemana vuonna 2001.

Tänä vuonna, tänä maailmanaikana kirjallisuuden tehtävä on tärkeämpi kuin koskaan meidän elinaikanamme.  Juhlakokouksen teema ”rivien välissä” ottaa kantaa ”yhä arvaamattomampaan maailmaan, jossa rivien välissä on vielä tilaa vaihtoehdoille, toiseudelle, taimille, joita kirjallisuus vaalii ja kasvattaa.” Kiitos teille siitä, että puolustatte toiseutta. Että joka päivä työssänne istutatte suvaitsevaisuuden, yhteisymmärryksen ja yhdenvertaisuuden taimia.

Tervehdin teitä rakkaat kirjailijat kollegamme, kunnioitetun Eeva Kilven runon ajatuksin:

”Ajat ovat sellaiset, että olisi sanottava joka hetki jotain lopullista. / Olla niin lähellä maata / että kuulee mitä sanoo, / tulla osaksi sen ääntä, / olla sen tahtoa ja tajuntaa, / palata siihen mitä on aina tiennyt. / Se on itsestään selvää / mutta ei yksinkertaista. / Moninaisuuden voi tajuta vain / koko olemuksellaan / eikä sen tajuamisesta enää halua pois.” (Eeva Kilpi: Animalia (1987).

Maailma tarvitsee juuri nyt moninaisuuden sanansaattajia – juuri heitä, jotka sen tajuamisesta eivät enää halua pois. Tänään teitä on kirjallisuuden leiritulilla koolla suuri joukko. Kiitos korvaamattoman arvokkaasta työstänne. Toivotan teille kaikille mitä antoisinta kokousta sekä kaikkea parasta tulevaan.

Lämpimin, arvostavin terveisin,


Jenni Haukio

Back to top