Uusi vanha kirjailijakokous

Kun Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ensimmäisen kerran järjestettiin viisikymmentäkuusi vuotta sitten, se iski heti kiinni olennaiseen. Teemana oli ”Kirjailija ja ennakkoluulot”. Läpivalaisun kohteeksi joutui niin yhteiskunta, kansainvälinen tilanne kuin itse kirjailijakin. Sama moniin suuntiin avautuva tutkailu on jatkunut siitä pitäen, ja kokouksesta on tullut ainutlaatuinen kansainvälinen instituutio, kirjailijoiden oma biennaali, jota myös yleisö pääsee maksutta seuraamaan. Se on osa kirjallisuuden suurta kansainvälistä verkostoa, jossa vaihdetaan kokemuksia, näkemyksiä ja mielipiteitä, jossa itä kohtaa lännen, pohjoinen etelän, ajatussuunta ajatussuunnan. Kirjoittaminen sinänsä ei vapauta ketään ennakkoluuloista, mutta linnoittautuminen pelkästään omien joukkoon ja ovien sulkeminen toiseudelta ovat tehokas tapa lisätä niitä entisestään. Mitä enemmän maailmassa on valtioiden ja eturyhmien konflikteja, sitä tärkeämpää kirjailijoiden on kohdata toisiaan, koska juuri heidän työnään on ruokkia ihmisten mielikuvitusta ja luoda kaikupohjaa ymmärrykselle ja vivahteiden näkemiselle, ja katsomalla yhdessä peiliin he voivat tehdä paljon ei vain itsensä vaan myös kansakuntiensa ja niiden yhteistyön hyväksi.

Tätä varten on Lahden kansainvälinen kirjailijakokous.

Vuoden 2019 kirjailijakokouksen järjestelyt on jo aloitettu, ja ensimmäinen ulospäin näkyvä ilmenemismuoto on uudistunut verkkosivustomme, jota kannattaa seurata säännöllisesti, sillä julkaisemme näillä sivuilla sekä tietoja tulevasta kokouksesta että kiinnostavia kirjailijoiden puheenvuoroja.

Voimme jo kertoa, että myös tuleva kokous tullaan järjestämään Lahden kansanopiston uljaassa jugendlinnassa edellisen kokouksen tapaan. Keskellä kaupunkia sijaitseva kokoontumispaikka osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi niin kirjailijoiden kuin yleisönkin kannalta, ja neuvottelut tilojen uuden omistajan kanssa ovat loppusuoralla. Juhannusta edeltävällä viikolla 2019 tavataan taas. Pysykää kanavalla!

Juhani Lindholm
tapahtumajohtaja
Lahden kansainvälinen kirjailijakokous
Lahti International Writers’ Reunion (LIWRE)

Back to top