Sergio Badilla Castillo
(s. 1947 Valparaísossa) on chileläinen runoilija, nykyrunouteen lukeutuvan transrealistisen suuntauksen luoja. Badillan runoista voi tunnistaa runsaasti pohjoismaisia vaikutteita; niissä on kaikuja niin Södergranin, Diktoniuksen, Haavikon ja Saarikosken kuin ruotsalaisten Ekelöfin, Tranströmerin ja Gustafssoninkin tuotannosta, samoin kuin pohjoismaisesta mytologiasta.

Badilla on koulutukseltaan toimittaja ja sosiaaliantropologi. Maanpakolaisvuosinaan (1974-1993) Badilla asui toistakymmentä vuotta Ruotsissa, missä hän työskenteli kulttuuritoimittajana Ruotsin Radiossa. Palattuaan Chileen vuonna 1993 Badilla on työskennellyt toimittajana, tiedottajana ja yliopisto-opettajana.

Badilla julkaisi ensimmäisen runoteoksensa Entre el cemento y el pasto (Sementin ja ruohon välissä) vuonna 1973. Toinen teos, kertomuskokoelma Más abajo de mi rama (Oksaani alempana) ilmestyi Ruotsissa 1980. Sen jälkeen hän on julkaissut seitsemän runoteosta, joista viimeisin on vuodelta 2005, Poemas transreales y algunos evangelios (Transreealisia runoja ja joitain evankeliumeja). Badilla on myös tunnettu kääntäjä. Hän on espanjantanut runsaasti ruotsalaista, suomalaista, englannin- , ranskan- ja latinankielistä runoutta.

Liitteet: