Kokous ja keskustelu

Teemakuvaus 2011:

Kirjailija ja sanoin kuvaamaton

Mistä ei voi puhua, siitä on kirjoitettava. Lahden kansainvälinen kirjailijakokous 2011 pohtii kirjailijan suhdetta kielen ja kertomisen rajoihin teemalla kirjailija ja sanoin kuvaamaton.

On asioita, jotka eivät antaudu nimettäviksi, joita kieli ei tavoita. Aistit välittävät tietoa, joka ei ole kielellistä - miten se kääntyy kirjoitukseksi? Entä miten kirjailija kuvaa käsityskyvyn ylittäviä hirveyksiä tai sanoja pakenevaa hurmiota? Kuinka hän sanallistaa omassa mielessään torjuttuna piilevät muistot, unet, fantasiat? Täyttääkö hän todellisuuden aukkoja, vai puhkooko hän reikiä siihen, mitä luulemme todellisuudeksi?

Kirjallisuuden rinnalla elää toisenlaisia maailman tulkitsemisen muotoja; voiko kirjailija astua niiden alueelle etsimään uusia sanomisen tapoja?

Yhteisö tai yhteiskunta saattaa asettaa kertomiselle omat rajansa. Millaisella kielellä kirjailija kirjoittaa sensuurin ja anastettujen sanojen maailmassa? Entä mikä on kirjailijan suhde tabuihin, niihin seksuaalisuuden, kuoleman tai pyhyyden ulottuvuuksiin, joita ympäristö ei sallisi kuvattavan? Onko kirjallisuuden velvollisuus tunkeutua kaikkialle, paljastaa kaikki?

Vai onko kirjailija sittenkin hiljaisuuden vartija, joka paljastamisen sijasta varjelee salaisuuksia ja kielen tuolla puolen olevaa?