Teema

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous 2009
Teemakuvaus 2009

TOISIN SANOEN

Kirjailija sanoo toisin. Hän on ikiaikaisten tarinankertojien perillinen, joka kertoo sadut ja myytit uudelleen; tai hän on veijari, jolle vanhat tarinat ovat iloisen irvailun ja luovan vääristelyn kohteita. Kun romaanista muokataan draama, esseestä sarjakuva, runosta libretto, mitä tapahtuu? Millaista toisin sanomista on kirjallisuuden kääntäminen toiselle kielelle?

Kirjailija on etsijä, tyhjään sukeltaja, joka etsii lakkaamatta uudenlaisia sanomisen tapoja. Sanojen laboratoriossa hän tekee yhä uusia kokeita löytääkseen oman, ainutlaatuisen tapansa kirjoittaa. Välillä hän sammuttaa valot tai avaa ikkunat selälleen, koska se mitä hän etsii, voi olla jotain, jonka löytää vain siihen kompastumalla, tai jotain, jota tuuli lennättää mukanaan.

Kaunokirjallisuus on kielen kasvukärki, mutta myös väline, jossa kuuluu yhteiskunnan sivullisten ääni: niiden, jotka näkevät maailman toisin ja puhuvat maailmasta omilla sanoillaan.

Kirjailijaa tarvitaan myös silloin, eritoten silloin, kun valtiot, liittoutumat tai järjestelmät ajautuvat kriisiin. Konfliktien repimässä maailmassa kirjailijat muistuttavat, että yhden totuuden diktatuuriin ei pidä alistua.

Toisin sanoen: aina on tarvetta toisinajattelemiselle ja toisin sanomiselle.

07.03.2009

« Takaisin